Tags

, , , , , , , , , , , , , , ,

Smagssansen er kombinationen af smagsstoffers registrering via smagsløg, der sidder på tungen, disse sender impulser til smagscenteret i hjernen.

Som hovedregel består smag af de fire grundsmage surt, sødt, salt og bittert og så er der den femte smag umami, som alle registreres med vores smagsløg forskellige steder på tungen.

Duften og smagen i krydderier og krydderurter stammer fra flygtige æteriske olier, dem som giver duft, – og fra skarpe komponenter, der ‘bider sig fast på tungen’.

Styrken og kvaliteten varierer mellem sorter, fra sæson til sæson og fra de forskellige dyrkningsområder. Det skyldes forskelle i jordbundsforhold og vejrlig.

Krydderier og krydderurter
Krydderier der er fint malede, har altid et lavere aromaindhold og kortere holdbarhed, end groft malede eller friske/hele krydderier, som har god holdbarhed. Kunsten er, at sammensætte de krydderier og urter, der “klæder hinanden”. Det milde og skarpe, uden dominans – tilføre det sødme, den syrlige smag kombineret med det bitre. 

Det stimulerende måltid
Det interessante er, at hvis vi får stimuleret alle vores smagssanser i et måltid, så vil både du og jeg føle velbehag og opnå en stimuli og STOR tilfredsstillelse. På den måde vil vi højst sandsynlig også være bedre til at blive i nuet. Det vil basalt set sige, at det er slut med at hungre efter søde, fede, bitre eller salte snack efter et måltid.

Kan du nikke genkendende til en hunger efter slik, kage, chokolade, chips eller en appelsin, efter et måltid, så kan det være en god idé at kigge på sammensætningen af surt, sødt, salt, bittert og umani i den mad du spiser.

Tjek smagene ud – find evt. erstatninger
Måske laver du mad efter en opskrift – disse er oftest kommet til verden, fordi de vil berige dine måltider med velsmag. Det er super fedt, at der findes mennesker der er stærke på velsmag – hvor det handler om at fornemme, sanse og sammensætte opskrifterne så de tryllebinder en når smagsoplevelserne danser på tungen og skaber en god smagsoplevelse. Skulle du stå og mangle en bitter smag, så tøv ikke, krydderier bidrager med bitterhed, et drys hakkede mandler eller valnødder gør det samme eller en håndfuld radicchio salat.

Læs mere om lise kogebøger her

Umami
Rammer du eller vælger du smagen af umami, så vil du opleve STOR tilfredsstillelse af dine smagssanser, et større velvære samt en dejlig mæthed på en helt unik måde.

Velbekomme – del indlægget med dem som elsker at blive stimuleret gennem madens smag! Indlægget er udarbejdet af Lise Brinkman Madsen © Foto og grafik Kost, Motion og Sund fornuft