Tags

, , , , , ,

Tak_rikke_østergaard

Tak!, Af sociolog Rikke Østergaard

Taknemmelighed er vejen til lykken!

Jeg havde fornøjelsen af at være til afsluttende brunch sammen med en masse skønne kollegaer i FOF, Gentofte, på Skovshoved Hotel. Skønne rammer at mødes i, og for mig var det herligt at møde nogle af mine kollegaer inden for Pilates, Yoga og Aqua verdenen. Det i sig selv er jeg utrolig taknemmelig for!

Ud over rammerne, kollegial sparring og nysgerrighed på hinanden, så stod de altid søde og smilende kollegaer fra sekretariatet klar til at tage pænt imod os, og ved siden af stod en kvinde, som udstrålende noget særligt! Måske var det taknemmelighed, jeg blev mødt med, da jeg rakte Rikke Østergaard hånden og sagde hej. Vi har vist ikke hilst på hinanden før – hvortil Rikke tog min hånd og smilede over hele hovedet og sagde; hej og nej det har vi vist ikke. Det viste sig, at Rikke også var taknemmelig, men hun var taknemmelig for at få lov til at holde foredrag for os, netop om ’Taknemmelighed’.

Ud over at holde foredrag, så havde Rikke netop udgivet bogen ’TAK!’ på forlaget Linje H. Efter at have hørt foredraget – lavet egne refleksioner, smilt, grint og sparret med gode kollegaer, så var jeg ikke i tvivl om, at jeg måtte eje bogen TAK! Som YOGI, livsstilscoach og forandringskonsulent arbejder jeg dagligt ”i den boldgade”, så jeg måtte have et signeret eksemplar med hjem! Jeg er taknemmelig for at have en bog mellem hænderne, som uddyber, med videnskabelige undersøgelser, at taknemmelighed kan gøre os alle til lykkelige mennesker…

Har du endnu ikke læst min bog Livsstilsmysteriet – vink farvel til slankehelvedet, så kan du få fingre i bogen her

——-

TAK!

Af Rikke Østergård

Anmeldt af Lise Brinkman.

TAK er kun et fattig ord, men det lader til at betyde langt mere, end vi hver især går og tror! Taknemmelighed handler ikke om at udvise flere følelser, end du gør i forvejen – nej, at være taknemmelig handler om at udvise respekt og anerkendelse for dem, der leverer en god indsats og gør det, der er deres job, så vi kan blive glade for at være der, hvor vi er både i arbejds- og familieliv. Som Rikke skriver, er der mange skrevne regler på arbejdspladsen i alle afdelinger, selv i regnskabsafdelingen og i køkkenet. Men der kunne måske godt være brug for Emma Gads skrevne regler, tilføjer Rikke!?

Nu kommer jeg til at tænke på menneskets bedste ven hunden – Den er også indbegrebet af være taknemmelig. Prøv at tænke på, hvor glad en hund bliver, når ejeren kommer hjem og åbner døren – denne glæde er svær at beskrive – skal jeg prøve, så vil jeg beskrive den, som en euforisk eksplosion, der sker i hovedet på hunden, og det kan jo ikke andet end at bidrage til glæde, lysten til nærvær og taknemmelighed at blive mødt med. Jeg har selv prøvet at komme hjem til hunde adskillige gange, og jeg er aldrig blevet mødt af en sur hund på den anden side af døren. Prøv nu at forestille dig, at du kommer på arbejde og bliver mødt med 25 % af hundes taknemmelighed eller kommer hjem efter en lang arbejdsdag og bliver mødt med den samme attitude af familien. ALENE 25 % af hundens glæde ER ret COOL, ikke sandt!?

Rikke berører også emnet søvn, som er et emne, der også interesserer mig meget.  Det er altafgørende med en god nats søvn for både helbredet og for vores lykkefølelse. Humøret har det med at svinge ved søvnmangel, og det gør os sårbare og usikre på os selv, og så bliver det svært at være taknemmelig for noget som helst.

I perioder med søvnmangel er det også meget nemmere at komme i kontakt med katastrofetanker, som er alt det, der går dig på. Det kan fx være ting, som du ikke har nået, ting, som driver dig eller andre til vanvid, eller ens egne forestillinger om, hvor gruelig galt ting kan gå.

”Vores hjerner er en del af et raffineret rensningsanlæg, der kun bliver aktiveret og renset for ophobende giftstoffer, når vi sover”.

Citat Rikke Østergaard, TAK!

Taknemmelighed er som nævnt mere, end vi lige går og regner med. Taknemmelig kan være døråbneren og limen, der skaber sociale bindeled. Rikke skriver, at vi bliver bedre til at knytte stærkere bånd, når vi er taknemmelige. Så måske er det en god pointe at flytte fuld fokus fra individet til fællesskabet.

Rikke har lavet en simpel model, som symboliserer fire taknemmelighedsområder, som indikerer, at der er flere områder i livet, hvor vi som mennesker kan være taknemmelige.  Og det er naturligvis vigtigt at omfavne dem alle taknemmeligt:

  1. Mig selv
  2. Dem, jeg er sammen med
  3. Det, jeg har
  4. Der, hvor jeg er

Rikke berører også hverdagen med fyldt kalender – forskerne kalder dette tids-stress. Jeg vil afsluttende berøre dette emne, da jeg som nævnt arbejder med folk, som reelt har brug for at sadle om i livet – ændre livsstil. Det er jo langt fra alle mennesker, der kan lave en turn around eksempelvis arbejdsmæssigt– det kan de færreste. Til gengæld nævner Rikke, at den fyldte kalender, fortravlede og stressede hverdag bliver nemmere at håndtere ved at udvise taknemmelighed på vejen…

Bogen TAK! rummer meget mere end de netop skrevne ord. Det, jeg godt kan lide ved bogen og Rikkes facon, er, at hun gør den inspirerende på en let forståelig måde, med gode eksempler, underbyggende forskning på området, og det gør den både nærværende, tillidsvækkende, og håndterbar. Vi kan alle sammen bruge øvelserne i bogen og øve os i at blive mere taknemmelige.

Jeg synes som Rikke, at Tak langt fra er et fattig ord, men et ord som udviser respekt for andre mennesker og omverdenen omkring os. Det er blandt andet med til at skabe gensidig glæde.

Med disse ord tak for dig Rikke og tak fordi du læste med.

Kærligst Lise

Hvis du er interesseret i at læse bogen, så kan du købe den via linket.