Er yoga en religion?
– Etape 4 af min blogskrivning.

lise Brinkman.png

Efter snart 14 dages spændende og udfordrende dage på yoga 200 Teachers traning er jeg ved at være klar til at skrive et blogindlæg om, hvad det er for et univers, jeg udforsker og bliver mere og mere nysgerrig på her på Bali. Et interessant spørgsmål melder sig; Er yoga en religion?

Som udgangspunkt handler yoga om selvrealisering, om at forene, om at finde ikke bare ro, men indre ro. Yogaen er personlig… Hvad der rigtigt for mig er ikke nødvendigvis rigtigt for dig og omvendt. Jeg kan lægge det i yogaen, som jeg vil. Der ud over kan jeg vælge at bruge det af yogaen, som jeg har lyst til, og som giver mening.

Med andre ord, har du ikke allerede fundet din egen vej, fundet ind til essensen, kernen eller selvet, så er yogaen et ud af mange værktøjer til at opnå dette. Dog ser jeg yogaen gøre dette på et mere holistisk niveau – ser yogaen som et helhedsorienteret redskab i modsætning til eksempelvis et lægebesøg eller terapi hos en psykolog. Og det skal ikke forstås, som at lægen er overflødig, for det er hun/han ikke, og det er psykologen heller ikke, hvis du har brug for en sådan. Det er et komplimenterende redskaber til at forene kroppen.

yoga_poses_takus

Yogaen handler om fri vilje – hvilket kort betyder, at du er piloten i dit eget liv og ikke passageren, som ser til, følger med og lader sig føre og forføre. Yogaen opfordrer til, at vi observerer kroppen, og at vi på en fin måde overvinder sindet på en mindful måde.

Hvis vi vælger også at overkomme vores ego, så betyder det, at vi sagtens kan gøre noget for mennesker uden at forvente noget igen… Hvis du kender den ligning? Ellers vil jeg kort forklare her; Nu har jeg inviteret på kaffe fire gange, så nu må det være din tur. I det ligger, at vi står i gæld til hinanden, hver gang vi giver noget. To overcome the ego full in the moment betyder, at jeg eksempelvis giver kaffe og chokolade uden at forvente noget som helst, idet jeg gør det af ren og skær kærlighed, og ikke fordi jeg vil have point sparet op på en konto til senere brug. I bund og grund handler det om at overgive sig selv til noget, som er højere end sig selv.

spiritualitet_og ritualer_bali

Tilbage til spørgsmålet om yoga er en religion, så er svaret både ja og nej. Jeg oplever ikke personligt, at yogaen er en religion, men nærmere et redskab krydret med en hel del spiritualitet til at heale sig selv. Der er ikke en større herre, eksempelvis en Gud, som jeg skal overgive mig til. Dermed ikke sagt at jeg ikke kan være både yogi og religiøs på samme tid, for det kan jeg sagtens. Men jeg kan også være yogi og overgive mig til noget helt tredje. I Indien findes der steder, hvor man kræver en bestemt trosretning for at blive optaget i yogaens univers. Tænker det er den muslimske religion, der fordrer dette, men jeg er i tvivl. Det er blot en tese! 80 % af befolkningen i Indien er hinduer, og der er mange forskellige folkeslag med mange forskellige trosretninger, der dyrker yoga i Indien. Og jeg har aldrig hørt, at mine venner og bekendte ikke kunne deltage på en yogaklasse, når de var på de breddegrader. Dog har jeg hørt på kurset, at man nogle steder skal gøre sig fortjent til at deltage på en yogapraksis.

Går du til yoga i Danmark, så vil der ikke være et krav om en specifik trosretning, med mindre du opsøger specifikke yogamiljøer, som tilbyder præcis den trosretning, du måtte have.

Læs også Yoga en fagre ny verden

På kurset lærer vi om stressreducerende yoga (yin yoga), om flow yoga (vinyasa), Bikram, Shivanandes, og Hatha, som er en gren af tantra. Her er det viljen og dualisten, der vinder indpas. Vi arbejder en del med vejrtrækningens kunst (Pranajana), hvor kundali-yogaen får lov at træde frem i lyset. Det handler om body, mind, soule and koncentration. Det handler også om at være taknemmelig og ydmyg.

Læs også Hvordan forsvinder mavefedtet egentlig?

I den yoga jeg kommer til at udøve og undervise på sigt vil yogaen bestå i sin form, uden at der er pålagt en religiøs baggrund for at deltage. Alle kan deltage og alle deltager på deres niveau. Det vil handle om at finde indre ro. Yoga skal mærkes, opleves og udøves, som eksempelvis pilates, reformer og 6-D sling. Yogaen er en livsfilosofi, der kan forbinde den travle professionelle hverdag med ro og ikke mindst indre ro.

Hvis du er interesseret i at være med i fællesskabet ‘Reform your body’ på Facebook, så er du meget velkommen til at klikke ind på Facebook og søge på siden >>Træn med Lise Brinkman<<

peace_love_harmoni

Af hjertet tak, hvis du nåede med her ned til… Det har ikke været nemt at skrive dette indlæg – til gengæld har det været en god øvelse og god repetition til den kommende eksamen.

Læs også Vanernes magt

Håber, du blev lidt klogere på Yogaens univers og den verden, jeg lever i lige nu.

Og du kan som skrevet være ganske rolig, jeg er ikke ved at konvertere til en ny trosretning, men snarere til nogle værktøjer, som jeg forhåbentlig kommer til at inspirere dig med.

Energifyldte hilsener og

Love from Miss B, Bali