Tags

, , , , ,

julekringle

Julekanelkrans

Ca. 15 personer

Af: Lise Brinkman Foto: Kost, Motion & Sund Fornuft

Balugalinsekrebinetter

Gærdej
2 dl minimælk, lun
15 g gær
10 g kokosolie, smeltet (smør)
2 dadler, blendede (2 spsk. sukker)
1/4 tsk. salt
2 tsk. kardemomme
2 æg (M/L)
250 g grahamsmel
ca. 100 g hvedemel eller hvid hvede

Remonce
60 g blødt smør
25 g brun farin
25 g sukrin (25 g rørsukker)
1 spsk. kanel

Overtræk
Hvis det ønskes, kan julekransen drysses med lidt flormelis eller overtrækkes med glasur.

Sådan gjorde jeg

  • Smelt kokosolien ved lav varme og hæld efterfølgende mælken. Lad væsken stå ved svag varme, indtil den er lillefingervarm. Hæld væsken i en skål.
  • Opløs gæren i væsken og tilsæt blendede dadler, salt, kardemomme og æg.
  • Bland grahamsmel i væsken lidt ad gangen. Tilsæt hvedemelet lidt efter lidt og ælt til en ensartet, smidig konsistens.
Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i ca. 30 minutter.

 

Remonce

  • Rør smør med brun farin, sukrin og kanel til en remonce.
  • Rul dejen ud til et rektangel, 35-40 cm og smør remoncen i et tyndt lag herpå. Rul dejen sammen som en roulade på den lange led. Lav to snit hele vejen ned gennem “rouladen” – start 1-2 centimeter inden for dejen. Flet dejen og form til en krans.
  • Læg kransen på en bageplade med bagepapir og lad den efterhæve tildækket et lunt sted i ca. 30 minutter.
  • Bag kransen ved 180 grader varmluft i 20 minutter midt i ovnen. Afkøl kransen inden den nydes sammen med kop dejlig kaffe eller te.

Det er muligt at  nyde en julekringle med god smag og skære et par kalorier fra, så det er muligt at gå julen i møde uden frygt for, at der kommer alt for mange kilo på sidebenene. Jeg har ubetinget fjernet 110 gram smør fra denne opskrift. Dejen er piftet op med lidt kokosolie i stedet for. Halvdelen af remoncen er sparet væk, og halvdelen af den brune farin er erstattet med sukrin.

TIP:  Julekransen kan forvandles til kanelsnegle. Den kan overtrækkes med glasur eller drysse med flormelis, hvis man lyster.

15 personer 50 gram per person (sundhed i balance) (10-12 personer, hvis man skal køre efter ”de dansklavede kage regler”)

140 kcal per portion 4 g protein 3 g kostfibre 2,5 g sukker 5,5 g fedt

Bon appetit – del opskriften med dem, der sætter pris på hjemmebag, og dem, som elsker at bage brødet selv. Et sundere bud på en velsmagende kringle. Opskriften er udarbejdet af Lise Brinkman Madsen © Foto Kost, Motion og Sund fornuft

julekanelkrans