Tags

, , , , , , ,

5-step_mod-sukker-craving

Måske kender du følelsen af at spise sukker dagligt – den virkning, det løft og den forbandede tilfredsstillelse, det giver dig? De mennesker, som har brug for sukkerholdige fødevarer, kan muligvis mangle næringsstoffer i kroppen, såsom krom (som findes i broccoli, druer og tørrede bønner), fosfor (som findes i nødder, bælgfrugter, korn, fisk og æg), kulstof (som findes i frisk økologisk frugt) og tryphtophan (som findes i ost, lever, rosiner, søde kartofler og spinat).

Her under får du 5 STEP som du kan følge for at komme i mål med sukker-cravings.

Step #1 – Mix den sunde mad
Bland protein, komplekse kulhydrater og sunde olier til dine måltider. Sørg for, at du blander sødt, surt, salt og bittert i dine måltider – på den måde reducerer du risikoen for at udvikle sukker-cravings. Både komplekse kulhydrater, protein og sunde fedtstoffer giver en god mæthedsfølelse og holder dig længere mæt end sukkerholdige fødevarer. De komplekse (langsomt optagelige) kulhydrater indeholder mange af de vigtige vitaminer og næringsstoffer, kroppen har brug. Protein sænker fordøjelsen, så selvom de langsomme kulhydrater er forbrændt, så vil der ikke være en hurtig stigning i blodsukkeret.

Rødbedesalat med pistacienødder, hvidløg og rosmarin og  Hot chiliconcarne

STEP #2 – Spis regelmæssigt
Spis regelmæssigt – gern 3-5 måltider dagligt. Træner du, spis da gerne 6 måltider om dagen. Hvis du spiser uregelmæssigt – med lange pauser mellem dine måltider, så kan det være med til at forstærke din sukkertrang, idet blodsukkeret kan falde drastisk. Når blodsukkeret bliver for lavt, stiger trangen til nogle hurtige kulhydrater, fordi kroppens alarmberedskab efterlyser noget spiseligt, der hurtigt kan omdannes til energi. Ofte ses det, at folk rækker ud efter en chokoladebar, som hurtigt “får en til at føle overskud”. Dette overskud varer som sagt ikke ved, så vær forberedt på, at der kan komme en rutschebanetur med følelsen af overskud/underskud/overskud/underskud, og din skjoldbruskkirtlen vil sprøjte insulin ud, for at du kan få transporteret sukkeret ind i dine muskler, hvor det skal bruges som energi (glykogendepot).

Rugbrødstrekanter

Græskarsuppe med spinat

STEP #3 – Styr dit blodsukker
Når der indtages større mængder sukker, så peaker blodsukkeret for derefter at styrtdykke efter blot 20-30 minutters tid. Det er dette “styrt”, som gør, at vi får trang til at indtage mere sukker, slik, kage, chokolade eller andet, som kan tilfredsstille et hurtigt Qvick-fix. Nogle mennesker spiser sukker som en reaktion på stress eller depression, der primært baserer sig på det følelsesmæssige og komfortable begivenheder, så ved at spise en småkage, et stykke chokolade eller et stykke kage stiger følelsen af velvære. Når disse mennesker skal tilbage til en afbalanceret måde at spise på, så er det samme ”opskrift” som før: et MIX af protein, komplekse kulhydrater og sunde olier ved alle måltider. På den måde er det til at kontrollere blodsukkeret og dermed stoppe den overskyggende trang til sukker.

Stenaldertoppe med lakrids

Æbledrøm med skyr

STEP #4 – Stabilt blodsukker – hvordan?
Nøglen til et stabilt blodsukker er at spise små måltider og snacks 1-3 gange om dagen. Gode forslag til simple snacks er bl.a. nødder (såsom mandler, valnødder eller peanuts), frø, frugt (lidt tørret frugt kunne være rosiner, tørrede tranebær, tørrede mango). Grøntsager er også velegnede (de obligatoriske gulerodsstave, cherrytomater, miniagurker, radiser, rød peber og persillerod). Disse madvarer tilfører gode fibre, vitaminer og næringsstoffer, og samtidig vil de holde blodsukkeret stabilt over længere tid, imens du føler dig godt tilpas og mæt.

Persillerodssalat

Stabilt blodsukker med mandler

STEP #5 – Kom sukkervanen til livs
Hvordan stopper du nemmest og hurtigste den ”irriterende og styrende” sukkervane? ”Tag en kold tyrker” er mit bedste bud. Det der med at skære ned gradvist, det virker ikke så godt. Det kan hurtigt gå hen og blive en ”belønning”, at du må få lidt slik om aftenen eller en flødebolle på arbejdet. Det kan virke forstyrrende for hjernen og i stedet for “at gøre dig selv en tjeneste”, så skaber du et længsels-/ belønningssystem, som er mindst lige så styrende og drænende som sukker-cravings. Det er dig der skal generobre kontrollen.

Selvom det at tage en kold tyrker er utroligt grænseoverskridende, ubehageligt og svært, så vil jeg love dig, at trangen vil stilne af allerede efter de første par dage. Kaster du dig ud i projektet, så vil jeg ligeledes garantere dig, at du vil blive forbavset over stigningen i dit ENERGINIVEAU. Du vil føle dig svævende, energifyldt og med god grund vil du være stolt over dig selv. Skulle det være stresssymptomer, som giver dig lyst til at spise noget sødt og sukkerholdigt, så kan du afhjælpe dette med 30 minutters motion og bevægelse i hverdagen. Yoga, pilates, meditation og lettere fysisk aktivitet er ganske enkelt en fremragende stress-reducer og vil ligeledes forbedre din generelle sundhed.

Få energi til mere… Deltag i årets Wellnessdag med Lise Brinkman torsdag den 23. september kl. 14.30 – 21.30 – dagen finder sted i Nordsjælland 2021 Klik her

Kh Lise