Tags

, , , , , , , , , , , , , ,

kartoffelsalat-Lise-Brinkman-MadsenEn heldig kartoffel
Den nye danske kartoffel er for længst kommet i butikkerne. Førhen betragtede vi kartoflen som et masseprodukt og en billig og mættende fødekilde. I dag stiller vi større krav til kartoflen, da kartoffelsorterne har forskellige egenskaber. Spisekvaliteten afhænger bl.a. af teksturen, af tørstofindholdet, jordforhold, klima mv. Du kan læse om fordelene ved forskellige kartoffelsorter her.

I DK går flere og flere danskere forbi kartoflerne i grønsagsafdelingen, da de er bange for rygterne om, at de er fedende. Og så er det et faktum, at nogle synes, kartoflen er en ‘besværlig lille rod’, som skal nusses, skrubbes og plejes i modsætning til perlespelt, vilde ris, fuldkornspasta eller quinoa.

Hvad er der nu galt med kartoflen?
Kartoflen er bl.a. rig på C-vitamin, Kalium, Calcium og Jern. Endvidere bliver du en heldig kartoffel, hvis du beholder skrællen på kartoflen, da næringsstofferne sidder tættest på skrællen. Kartoffelskræl er desuden rig på fibre, som gør din mave dejlig mæt.

I ‘gamle dage var kartoflen den største forsyningskilde til C-vitamin, idet den indgik som en del af vores basismad. Der er ca. 80 mg C-vitamin i 100 g kartoffel – hvis vi bevæger os over i frugtverdenen, så er der 63 mg i 100 g appelsin, 68 mg i jordbær, 129 mg i citron, 181 mg i solbær og 840 mg i 100 g hyben.

Behov for C-vitamin?

  • Ja, vi mennesker skal have tilført C-vitamin. Det er kun de fleste dyr, der kan danne C-vitamin selv.
  • Ja, C-vitaminet beskytter kroppen mod virus og bakterier samt styrker kroppens immunforsvar.
  • Ja, hvis du træner hårdt og ryger, så øges behovet for C-vitamin.
  • Ja, C-vitamin danner sammen med Jern en af de 20 aminosyrer, som kroppen bruger til at opbygge protein. Den aminosyre, hvor proteinet kollagen indgår.
  • Ja, for proteinet kollagen indgår i dannelsen af brusk og knogler.
  • Ja, det er vigtigt at få tilstrækkelig C-vitamin, da der på sigt kan udvikles den klassiske mangelsygdom skørbug.

Nedenfor får du et par idéer til, hvordan du kan anvende kartoflen i de fire årstider?

Sommer Skrubbede, kogte, kolde kartofler på et friskt stykke rugbrød med purløg, salt og peber, kartoffelsalat med en skøn sennepsdressing og årstidens lækre grøntsager,  f.eks., blomkål, gulerod og forårsløg, oliestegte og smørstegte med timian eller andet krydderi.

Efterår
Skrubbede, kogte kartofler, halve bagte kartofler med krydderi, hele bagte kartofler med krydderurtedressing, råstegte kartofler med hvidløg og krydderurter.

Vinter
Kartoffelmos, skrællede, kogte kartofler, halve bagte kartofler med krydderi, hele bagte kartofler med krydderurtedressing, råstegte kartofler med hvidløg og krydderurter, i en omelet, som kartoffelgratin, kartoffelpandekage og røsti.

Forår
Kartoffelmos, skrællede, kogte kartofler, halve bagte kartofler med krydderi, hele bagte kartofler med krydderurtedressing, råstegte kartofler med hvidløg og krydderurter, i en omelet, som kartoffelgratin, kartoffelpandekage og røsti.

Opbevaring
Det anbefales at opbevare kartofler koldt i køleskabet, da de lettere spirer ved stuetemperatur. Pak kartoflerne ind, så de bevarer fugten. Anvend en emballage, hvor kartoflerne har mulighed for at ånde. Den mest optimale indpakning vil være en papirspose. Bruger du kartoflerne inden for et par dage, så kan en plasticpose godt anvendes. Prik da et par huller i posen.

Sådan kan du rense nye kartofler

OBS! Når du tilbereder ovennævnte madvarer med C-vitaminer, så nedbrydes de af kogning, lys, ilt og varme!

Anbefaling for C-vitamin
75 mg for kvinder og mænd læs mere her

Sidder du og tænker, jeg kender da mange flere muligheder med kartoflen, så kom frit frem og del dem nedenfor. Har du en opskrift eller et link til opskrifter med kartofler, så er du også velkommen til at dele dem her på siden. Måske kender du gode steder, hvor det er muligt at købe nye, danske kartofler pt.?

Du kan også købe min nyeste livsstil- og kogebog  ‘Livsstilsmysteriet – vinke farvel til slankehelvedet’ og med i købet får min anden kogebog ‘Sommer sol & strandmad‘ med, 

Velbekomme…

Energifyldte solskinshilsener Lise