Tags

, , , , , , , , , , , , ,

Vand er et universalmiddel - renser og gør kroppen godt!Vand, et universalmiddel
Vand er sammen med ilt det vigtigste element for at opretholde liv. Et menneske kan i ekstreme tilfælde klare sig uden mad i lang tid. Det forholder sig anderledes med vand, det kan være livstruende at undvære vand i blot et par dage!

Væsketab Kroppen udskiller ca. 2,8 liter vand hver dag. Væsketabet skal erstattes ved at drikke vand, grøn te eller ved at spise. Noget af det mad, vi spiser, er mere vandholdigt end andet. De fleste grøntsager har et højt vandindhold.

Væskebehov Kroppen har behov for 6-8 glas vand hver dag, afhængigt af klima, aktivitetsniveau og den enkeltes generelle helbredstilstand. Kroppens vitale funktioner er stærkt afhængige af at få tilstrækkeligt vand, da kroppens biokemiske reaktioner foregår i vandbaserede væsker.

Væskestyring?
Normalt fungerer kroppens egen væskekontrol godt! Det vil sige, at vi føler tørst. Der er nogle, hvor væskekontrollen fungerer ringe, og de kan glemme at drikke nok vand i løbet af dagen. Nogle siger, at de ikke kan lide vand og tilsætter derfor saft, juice eller andet for at få en mere sødlig smag. Det bør nævnes, at vand er den mest naturlige væske for mennesket. Vand er den væske, som vores indre, især nyrerne, bedst kan “genkende”. Sukker og salt binder i øvrigt væsken.

Skab en god væskebalance i kroppen – den bruger vand til sine funktioner.

Temperaturkontrol 
Vand er en bestanddel af sved, som hjælper kroppen til at holde en konstant temperatur. Bliver du varm, så køler sveden dig af. Den fungerer som en slags termostat, hvilket også betyder, at sved er vand og mineralstoffer og ikke fedtstyrer, der triller ned ad panden, imens du udøver din sportsgren.

Fordøjelsen
Vand er en bestanddel af mavesaft, spyt og bugspytkirtlens sekret. Vand fremmer transporten i tarmen og medvirker til opløsning af næringsstofferne.

Optagelse af næringsstoffer/Absorption
Vand fremmer transporten af næringsstofferne til cellerne.

Udskillelse
Vand medvirker til udskillelsen af affaldsstoffer fra mad og medicin via nyrer, tarm, hud og lunger.

Cirkulation
Vand medvirker til transport af næringsstoffer og affaldsstoffer i blod og lymfe.

“Blødgøre”
Vand medvirker til at “blødgøre” led og tyktarmens slimhinder.

For lidt væske
Hvis vi har fået for lidt væske, nedsættes de nævnte funktioner. Der kan opstå hovedpine, utilpashed og slaphed. Huden vil tørre ud, og der vil opstå ømhed og/eller smerter i musklerne.

Det er kroppens “råb om hjælp”! Nu skal vi skynde os at drikke noget mere, så kroppen kan komme på rette kurs igen. Det vil sige, at vand og grøn te er redningen.

Hvis du er fysisk aktiv og sveder rigtig meget, så skal du være opmærksom på, at du udskiller en del mineraler, bl.a. magnesium, kalium og calcium. Derfor særlig vigtigt at genoprette vandbalancen, da du gennem vand også får disse mineraler.

Skål og skide værre med det…

Kh Lise