Tags

, , , , , , , ,

Sukkersød eller sødet sodavand Godt eller skidt?

Light sodavand forbundet med øget risiko for hjerteanfald og slagstilfælde

En ny undersøgelse viser, at folk, der drikker sukkerfri sodavand hver dag har en forhøjet risiko for hjerteanfald og slagtilfælde.

Undersøgelsen, der fulgte næsten 2.564 ældre (65 år eller ældre) i et årti, fandt, at dem, der drak sodavand med kunstige sødestoffer, var 44 % mere tilbøjelige til at få et hjerteanfald eller et slagtilfælde, sammenlignet med dem, der ikke drak light sodavand.

Undersøgelsen, der er offentliggjort i Journal of General Internal Medicine, beviser ikke, at light sodavand er årsagen, blot at der er en sammenhæng. 

Det kan sagtens være, at de personer, der drikker light sodavand generelt har flere usunde vaner, end personer, der ikke drikker light sodavand. De har fx tendens til at veje mere og oftere have forhøjet blodtryk, diabetes og usundt kolesteroltal.

Det tyder alt sammen på, at mennesker, der prøver at tabe sig eller klare eksisterende ’sundhedsproblemer’, ofte vælger light sodavand i stedet for de almindelige med sukker. Sodavand som er sødet, er typisk sødet med aspartam,  ex. Coca Cola Zero, Nikoline Light og Pepsi MAX. Sødemidlet fremgår på varedeklarationen som aspartam, E-951 eller som en philanilkilde, førhen som NutraSweet. I fremtiden kommer det måske til at gå under navnet Natural Sweetener.  

Efter, at forskerne tog disse faktorer med i betragtning sammen med deltagernes rapporterede kost- og motionsvaner, fandt de, at daglig indtagelse af light sodavand var forbundet med 44 % højere risiko for hjerteanfald eller slagtilfælde.

Hvis du ønsker at være Glad og Sund For Altid, så hop med på Lises forløb.

Der var ingen øget risiko forbundet med mindre end et dagligt forbrug. Interessant nok var almindelig sodavand ikke forbundet med øget risiko for hjerteanfald og slagtilfælde. 

Lise Brinkmans holdning 

I et tidligere indlæg blev det bredt ud til offentligheden, at det kunne være hensigtsmæssigt at erstatte sukkerholdig drikkevarer med vand, hvis man har lyst til at reducere sin vægt. Det samme ‘mantra’ vil jeg nævne her. Hvad enten det er light eller sukkersød sodavand, så gør op med dig selv, hvad for ‘en verden sodavandene hører til i!? I min verden hører begge dele til i  junk food verdenen. Det er et bevidst valg når jeg drikker en sodavand.

Er du til junk eller funck? 😉 Lise Brinkman Madsen

Kilde: Hannah Gardener, Tatjana, Rundek, Matthew Markert, Clinton B. Wright, Mitchell S. V. Elkind and Ralph L. Sacco. Diet Soft Drink Consumption is Associated with an Increased Risk of Vascular Events in the Northern Manhattan Study JOURNAL OF GENERAL INTERNAL MEDICINE. DOI: 10.1007/s11606-011-1968-2
http://www.springerlink.com/content/b042807u865853t7

Mere om apartam
Aspartam er undersøgt af flere forskere gennem årene, og det ser ud til at ‘light produkter sødet med aspartam er en uhensigtsmæssig investering’ Nogen overvægtige mennesker bliver sulte ved at indtage light sodavand, og får især trang til kulhydrat og søde sager. 

Hvornår er man overvægtig? Tjek din BMI og Taljehofteratio her.

Aspartam findes ikke kun i læskedrikke, men i mere end 5000 forskellige produkter/fødevarer som for eksempel tyggegummi, slik, chokolade, slanke og diabetikerkost, morgenmadsprodukter, marmelade, vitaminpiller, håndkøbsmedicin samt receptpligtige præparater. Alene i Europa sælges der årligt 2000 tons af dette sødemiddel. Aspartam er 200 gange sødere end sukker og det indeholder NUL kalorier…  I dag er min oplevelse, at det anses for at være et mere ‘sundheds bevidst’ valg frem for en sukkersød sodavand med en masse kalorier i. Ironisk nok er der som nævnt tidligere nogen der ‘tager på af det’ eller de bliver påvirket til at spise andet, så det øger der vægt…

Tiggende bumpe
Det skrækkelige ved aspartam er, at det ser ud til at fungere som en ‘tiggende pumpe’ i kroppen. Du kan på den lange bane ved større indtag af aspartam får hovedpine, hukommelsestab, humørsvingninger, slagtilfælde, sclerose, parkinson’s-lignende symptomer, svulster i hjernen samt meget mere. Læs mere her eller i bogen Sweet Poisen, Verdens Mest populære bog ‘Kunstigt sødestof dræber os’ – New Horizon Press, ISBN, 0-88282-164-4