Tags

, , , , , , , , , , ,

slip-stressen-energi-til-mere

Det er en god idé at slippe stressen – ellers bliver kroppen angrebet af stresshormonet kortisol.

Start med at have fokus på din vejrtrækning uden at ændre den. Stop op, mærk og lyt til din krop og din vejrtrækning. Undgå at ændre vejrtrækningen ”læg blot mærke til, hvordan den er!” Trækker du vejret gennem munden eller næsen? Er den hurtig eller langsom? Er den dyb eller høj? Skal du bruge kræfter på din vejrtrækning, eller fungere den godt af sig selv? Hvilken følelse har du i kroppen?

Slip stressen
Det kan du bl.a. gøre ved hjælp af din vejrtrækning! Vejrtrækning og stress hænger sammen. Der er en direkte sammenhæng mellem vores vejrtrækning og kroppens stressniveau. Gennem vejrtrækningen kan vi aflæse, hvor stressen i vores krop er. Vi trækker vejret ca. 20.000 gange i døgnet, når vi er i balance med os selv. Når kroppen belastes af stress, trækker vi vejret markant hurtigere, helt op til ca. 28.000 gange i døgnet.

Der er energi at spare
Tænk på, hvor meget energi du kunne spare hver dag, hvis du kunne trække vejret 8.000 gange mindre, end du gør i dag! På den måde vil du spare ca. 30 % af din energi blot ved at forbedre din vejrtrækning.

Din vejrtrækning i hvile
Når du er i balance med dig selv, trækker du vejret ca. 8-12 gange i minuttet. Hvis vejrtrækningen kommer op på 15 gange eller derover, er det et tegn på, at du er påvirket af stress på den ene eller anden måde. Læs mere om åndedrættet her

Træning af vejrtrækning og de dybdeliggende stabiliserende muskler, er vejen til en stærk, smidig og smertefri krop.

Træning af vejrtrækning og de dybdeliggende stabiliserende muskler, er vejen til en stressfri, stærk, smidig og smertefri krop.

Angrebet af stresshormonet kortisol? Hver gang kroppen udsættes for en eller anden form for stress, så udskilles stresshormonet, som er med til at forhøje blodtrykket mv. Så uanset, om du er presset på jobbet, spiser noget, du er allergisk overfor, træner uhensigtsmæssigt, har et lavt selvværd, har smerter, er i et forhold, som du gerne vil ud af, har et behov for at tjene flere penge, er angst/bange, trækker vejret hurtigt og overfladisk, så reagerer kroppen på samme måde med hurtigere vejrtrækninger, hvilket er ubehageligt i sig selv! Derudover har det en masse andre negative bivirkninger, som jeg vil undlade at beskrive her. 

Det vigtige for mig er at få budskabet ud om, hvordan du kan blive bedre til at trække vejret, så kroppen får nok ilt til cellernes stofskifte.

Hvordan trækker du så vejret hensigtsmæssigt?
Træk vejret ind og ud gennem næsen Eller vejret ind gennem næsen og ånd ud gennem munden. Din vejrtrækning skal være dyb, langsom, rytmisk og afslappet. Mærk efter, om din mave udvider sig og forplanter sig op til ribbene og åndedræts muskulaturen, som sidder lige under lungerne, udvider sig, når du laver en indånding. På udåndingen lader luften strømme ud igen, imens du lader brystkassen og resten af kroppen synke afslappet ned i underlaget.

Trækker du vejret?
For at give dig et indtryk af, om du trækker vejret rigtigt, kan du lægge din hænder ved ribbenskanten. Nu skulle du gerne mærke, at den langsomt og naturligt udvider sig.

Hvis din vejrtrækning bliver siddende højt i brystkassen, opfatter kroppen vejrtrækningen som en Stressaktør og aktiverer derfor ”kamp og frygt”-nervesystemet (det nedbrydende nervesystem).

Det nedbrydende system
Det nedbrydende nervesystem gør kroppen klar til at slås eller løbe for livet ved at producere adrenalin (stresshormon) og pumpe blod ud i musklerne for på den måde at gøre dem klar til at blive brugt. Når det nedbrydende er dominerende, ”slukker” kroppen for de mindre vigtige funktioner, såsom vores fordøjelse, udskillelse af giftstoffer, produktion af nye celler osv. Hvis det nedbrydende system, som også kaldes det sympatiske nervesystem, er dominerende i længere tid, bliver kroppen bragt i en kropsnedbrydende tilstand (katabolsk), der står i modsætning til den kropsopbyggende tilstand (anabolsk), som kontrolleres af ”afladningssystemet” (parasympatiske nervesystem).

Det opbyggende system
Afslapningssystemet får kroppen ned på jorden, når vi har været i ”adrenalin-kick”. Dette er med til at skabe en balance og normal tilstand i kroppen. Der er tale om restitution og genopbygning efter kamp, flugt og frygt, efter en hård arbejdsdag, en håndboldkamp eller et skænderi med chefen eller konen/manden. Det er også dette system, der bygger kroppen op, når vi spiser, slapper af, sover, mediterer og laver vejrtrækningsøvelser. Du vil opleve, at du har et langsomt åndedræt, en rolig puls, lavt blodtryk, nedsat blodtilførsel til musklerne, øget blodgennemstrømning til huden, aktivitet i dine tarme, små pupiller, normal svedproduktion og rolig, normal hjerteaktivitet. Har du styr på, hvornår du slapper af og lader op? 

Det dominerende system
Det er hensigtsmæssigt, at afladnings- og opbygningssystemet dominerer det meste af tiden. Vær derfor opmærksom på din vejrtrækning, for hvis den sidder i brysthøjde, så vil kroppen konstant befinde sig i en stresset tilstand uden at kunne genopbygge sig selv!

Den gode vejrtrækning
Vejrtrækningen er med til at sikre, at kroppen får tilstrækkeligt med ilt! Vejrtrækningen bør være rolig og dyb. Vi skal kunne se vores mave og brystkasse udvide sig ved indånding, og vi skal trække vejret ind og ud gennem næsen eller ind gennem næsen og ånde ud gennem munden. På den måde sikrer vi, at kroppen får nok ilt, samt at alle de livsvigtige funktioner i kroppen, der påvirkes af vejrtrækningen, fungerer optimalt.
Lær at tage den med ro og accepter dig selv når du vil ændre livsstil eller tabe dig. Få hjælp til at reducere din stress ved yoga, pilates og kropsterapeut Lise Brinkman.

Øvelse #1
Start med at have fokus på din vejrtrækning uden at ændre den. Stop op, mærk og lyt til din krop og din vejrtrækning. Undgå at ændre vejrtrækningen ”læg blot mærke til, hvordan den er!” Trækker du vejret gennem munden eller næsen? Er den hurtig eller langsom? Er den dyb eller høj? Skal du bruge kræfter på din vejrtrækning, eller fungere den godt af sig selv? Hvilken følelse har du i kroppen?

Øvelse #2
Herefter er du klar til at eksperimentere med at ændre på din vejrtrækning. Prøv langsomt med en dyb og rolig vejrtrækning og få den til at køre ind og ud gennem næsen. Lad vejrtrækningen flytte sig ned i maven og videre op til brystkassen, så den udvider sig, hver gang du trækker vejret ind.

Øvelse #3
Træk vejret på denne måde et par minutter og lad derefter dit fokus vende tilbage til, hvad du var i gang med inden denne lille pause. Prøv at se, hvor længe du kan trække vejret på den gode måde. På et tidspunkt vil du atter blive opslugt af andre gøremål, og dit fokus på vejrtrækningen vil stille glide i baggrunden. Men hvis du jævnligt, flere gange om dagen, laver denne øvelse, vil du langsomt lære din krop at trække vejret på den gode mådegode måde!

God vejrtrækning…

Kærligst Lise