Tags

, , , , , ,

Appelsinjuice er sprængfyldt med C-vitamin!
Halvandet glas om dagen dækker dit behov.

appelsinjuice

Citrusfrugt
Appelsin er en citrusfrugt, der botanisk set er et flerrummet bær med frø, der er omgivet af saftfyldte hår (frugtkødet). Den bidrager til en frisk og syrlig smag eller sød, frisk og syrlig smag afhængig af modenhed.

Anvendelse
For mange forbindes appelsinen med appelsinjuice, jul eller julepynt hvor appelsinen er pyntet med nelliker, pakket ind i et rødt bånd, så den kan hænges op som i vinduet og sende en skøn juleduft ud i boligen. 

Du kan både bruge skrællen, kødet og saften til dressinger, fromager, saft, juice, smoothies, gele, syltetøj, marmelade, marinader og desserter. Kødet i appelsinen kan spises som snack og kan anvendes i salat, råkost og desserter.

Farve
Frugten har en tyk gul yderskal med et stort indhold af æteriske (aromatiske) olier. Under yderskallen findes en svampet inderskal, der har et stort indhold af pectin.

Sorter
De fleste sorter har gul saft, mens få har rød saft (blodappelsiner). Mange forædlede sorter har ingen eller kun få kerner.

Holdbarhed
2-3 uger ved 2-6 grader, 1-2 uger ved stuetemperatur

Svind
Svind: ca. 30 %.

Frysning
Ja, skallen rives, saften presses ud, begge dele kan fryses. Hele frugten kan hakkes og bruges til frysetøj.

Smid ud – skimmel
Vær opmærksom på at skimmel spreder sig, i såvel grønsagsskuffen som i køleskabet eller i frugtskålen. Smid derfor appelsinen ud, hvis der viser sig noget skimmel eller hvis du kan lugte en anelse skimmel?

Historie
Den flerrummede orangefarvede appelsinfrugt stammer fra Kina. I 700-tallet startede udbredelsen af den syrlige frugt i Europa. Det var den gang maurerne erobrede store dele af Spanien i. Maurerne brugte bl.a. appelsintræer til at pryde deres haver. På Sicilien dyrkede man appelsintræer, som blev eksporteret til dele af Europa. Det blev hurtigt IN blandt den adelige at dyrke appelsiner under glas, et såkaldt orangeri.