Tags

, , , , , , , , , , , ,

Hvorfor økologi?
– Økologien er kommet for at blive

Økologien vandt indpas for mange år siden!
Jeg husker stadig vores forsøg tilbage i 1995, hvor vi vurderede økologiske fødevarer ud fra forskellig smag, konsistens, svind og holdbarhed samt de miljømæssige aspekter i forhold til de konventionelt dyrkede fødevarer.

Økologien er kommet for at blive
Økologien er kommet for at blive

Den gang var de økologiske grøntsager som oftest fyldt med jord. I dag kan vi købe økologisk vaskede grøntsager i butikkerne. Det gør det nemmere for os som forbrugere at vurdere, om grøntsagen er frisk eller fordærvet.

Det sunde brændstof
Personligt synes jeg de fleste økologiske råvarer smager bedre! Jeg er ligeledes overbevist, om at de er sundere for min krop. Det giver ganske enkelt god mening at forsyne kroppen med det optimale brændstof, når der er mulighed for det. Der er mange, der er irriterede over, at økologiske råvarer har en kortere holdbarhed. Jeg synes, at det er et sundhedstegn – for det er unaturligt, at et æble kan holde i 2-5 måneder ved stuetemperatur.

Undersøgelser
Umiddelbart viser de fleste undersøgelser, at økologisk frugt og grønt indeholder samme mængde vitaminer og mineraler som konventionelt dyrkede frugter og grøntsager. Det viser undersøgelser fra DTU Fødevareinstituttet, Københavns Universitet og Aarhus Universitet.

Vitaminer og mineraler
Selv om det ser ud til, at der er lige så mange vitaminer og mineraler i økologiske råvarer som konventionelt dyrket frugt og grønt, så vælger jeg stadig økologisk. Der er ingen forskning, der peger på, at der er færre vitaminer og mineraler i frugt og grønt. Sundhedsværdien vægter mest hos mig. Men også smag, konsistens og miljøet har stor betydning for mig.

Køb økologisk
Jeg køber økologisk, hvor det er muligt og hvis jeg har økonomi til at vælge de økologiske råvarer. Vores miljø fortjener, at vi passer på det, og det gør vi bl.a. ved at reducerer eller fjerne brugen af pesticider. Der er masser af undersøgelser, der viser, at der sidder rester af pesticider på frugt og grønt. Nogle pesticider findes på og i frugtens skræl, mens andre pesticider findes i hele frugten. Man kan derfor ikke være sikker på at fjerne eventuelle pesticidrester ved at vaske eller skrælle frugten, før den spises. Desuden er det langt fra alle pesticider, der kan vaskes af med vand.

5 TIP – Tilberedning af økologisk frugt og grønt.
1. Det er klogt at vente med at skylle frugt og grønt, indtil du skal bruge det.
2. Blancher grøntsagerne, så der er bid i dem.
3. Dæk frugt og grønt til, efter at de er tilberedt.
4. Spis frugt og grønt hurtigt efter de er tilberedt.
5. Bevar skrællen på rodfrugterne, skrub dem i stedet for at skrælle dem
– sådan bevarer du vitaminerne.


Dyrene får styrket immunforsvar

Forskning har vist, at dyr, der får økologisk mad, har tegn på et styrket immunforsvar og bliver mindre fede. De sover sørme også bedre. Sprøjtegifter mistænkes i øvrigt for at være hormonforstyrrende.

Sund fornuft
Jeg synes det er sund fornuft at vælge økologien – ud over at det er hyggeligt med alle de økologiske landbrug, et gensyn med gamle traditioner, så er jeg sikker på, at kroppen selv ville vælge økologisk mad og nydelsesmidler, hvis den altså selv kunne bestemme.

Hvad får dig til at vælge eller fravælge økologi? Del din mening med mig nedenfor.