Tags

, , , , , , , , , , , , , ,

Det er en god vane at spise 12 mandler om dagen!Magnesium er et livsvigtigt grundstof
Magnesium er et essentielt grundstof tilhørende gruppen af mineralstoffer. Sandheden er, at magnesium er et vigtigt mineral, men ved du overhovedet, hvad det er, der gør det så vigtigt?

Der findes ca. 20-30 g  magnesium i et voksent menneske. Ca. 60 % findes i knoglevævet, og resten findes  i de bløde væv, det meste findes inde i musklerne og hjernevævet.

Hvis din krop skal fungere optimalt, så er det blandt andet en god idé at spise varieret. På den måde får du også dækket behovet for magnesium. Magnesium spiller en vigtig rolle i forskellige funktioner i kroppen.

Magnesium  deltager i kroppens stofskifte
Magnesium deltager i kroppens stofskifte samt dannelse af enzymer, deling af celler og proteinsyntese. Desuden har magnesium en særlig funktion i kroppens  hormonsystem og nervesystem. Derfor kan man sige, at magnesium er altafgørende  for, at vores stofskifte fungerer optimalt, at vi kan bruge vores muskler, og at hjerterytmen er normal. Optagelsen af magnesium fremmes af D vitamin, mælkesukker og nogle aminosyrer.

Hvor finder du magnesium?
Det bedste er at variere den mad, du spiser i løbet af ugen. Magnesium findes i forskellige fødevarer, men især i bladgrøntsager, kornprodukter, mælk og skyr. Desuden indeholder mandler, nødder, spinat, avocado, broccoli, brune ris, kerner, rejer og tunfisk magnesium. Læs mere her www.foodcomp.dk

Mangel på magnesium
Mangel kan opstå i forbindelse med sygdom, hvor der samtidig vil være mangel på andre mineraler, for eksempel calcium og kalium. Nogle årsager kan være kronisk diarre’, som forhindrer eller nedsætter optag af magnesium via mave-tarmkanalen.

Et dagligt for lavt kalorieindtag ved for eksempel slankekur kan også være skyld i magnesiummangel, ligesom et hyppigt indtag af alkohol forringer optagelsen af magnesium. P-piller, kaffe, ammoniumklorid og vanddrivende medicin  fører til øget udskillelse af magnesium, mens stærk kogning og stegning af mad medfører nedsat optagelse af magnesium. Derudover mistænkes stress for at give anledning til magnesiummangel.

På forløbet Sund og Slank For altid med balance i hverdagen får du redskaberne til at spise varieret Klik her.

Symptomerne på magnesiummangel?
Begynder du at blive træt i  musklerne eller at ryste på hånden, kan det være et tegn på, at du får for lidt magnesium. Magnesiummangel minder om de symptomer, der opstår ved calciummangel, som forstyrrelser i nervesystemet, for eksempel rysten og mentale  forstyrrelser. Da magnesium er essentielt for, at musklerne kan arbejde  optimalt, kan der ved mangel opstå muskelsvaghed og krampetilstande i for eksempel benene samt træthed og forstyrrelser i hjerterytmen. Andre  tegn kan være nedsat appetit, kvalme og træthed.
Mysli-morgenmad

For meget magnesium?
Det behøver ikke bekymre dig at få for store doser magnesium i kroppen, det sker næsten aldrig. Magnesiumoverdosering er sjælden, da et eventuelt overskud af magnesium udskilles via nyrerne. Med normal nyrefunktion er tilskud af magnesium uskadeligt. Indtager du mere magnesium, end kroppen kan optage, kan der komme  diarre. Det sker dog sjældent ved doser under 2 gram.

Anbefalet dagligt indtag
Kvinder 280  mg.
Mænd 350 mg.

Tilskud af magnesium anbefales ved graviditet og amning.
Gravide kvinder kan tage en multivitaminpille, der indeholder 90 mg ekstra magnesium.

Kilde: Steven A. Abrams m.fl. Magnesium may be as important to kids’ bone health as calcium. The American Academy of Pediatrics.